JARDÍ DE FLORA PINTORESCA JOAN PELLICER

“ El passat dissabte 18 de juliol de 2009 es va inaugurar a l’Ametla de Palla de Carrícola el Jardí de Flora Pintoresca Valenciana que en homenatge a l’etnobotànic Joan Pellicer ha creat la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida. A l’acte, els membres de la CEVA van estar acompanyats per la filla d’este amant de la natura desaparegut a la primavera del 2007. El jardí és el fruit del treball dels voluntaris ambientals de la CEVA que han plantat 53 exemplars de 24 espècies d’arbres i arbusts de gran interès ecològic, doncs es tracta d’una col·lecció de fruiters silvestres, fruiters rurals de marge i altres espècies forestals autòctones de gran interès com l’auró, el fleix o el roure. En una segona fase es té previst aplegar fins a la xifra de 80 exemplars d’una trentena d’espècies. Per a executar esta primera fase s’ha comptat amb el suport econòmic del programa VOLCAM, obra social de la CAM en l’àmbit de medi ambient.

Segons va explicar Rafa Cano, el soci de la CEVA que s’ha encarregat de dissenyar i dirigir el projecte del Jardí de Flora Pintoresca, dintre dels objectius de l’Ametla de Palla (Centre d’Interpretació del Benicadell i d’Educació Ambiental) està la protecció i promoció de les espècies, la conservació de la flora autòctona, i de les espècies amenaçades o en perill. “A més a més de potenciar els arbres i arbusts que ja existeixen a la parcel·la de l’Ametla, com garrofers, ametllers, oliveres i carrasques, la voluntat de la CEVA era augmentar la biodiversitat de l’ecosistema que envoltava al centre plantant més espècies vegetals com murtes, sorollers o ginjolers”.

Mentre es planificava este projecte es va produir el finat de l’etnobotànic Joan Pellicer. Entre les seues obres havia publicat el llibret titulat “Flora Pintoresca del País Valencià”, una guia botànica amb pretensions didàctiques, que va servir d’inspiració del jardí de l’Ametla de Palla. “Donat que Joan Pellicer va dedicar gran part de la seua vida a l’estudi de l’Etnobotànica, donat que sempre que el vam cridar per impartir una conferència acudia amablement, que va visitar l’Ametla de Palla en desembre de 2006 i que Joan tenia una gran estima pel Benicadell i per Carrícola, aquest projecte mereix ser un homenatge a l’entranyable amic Joan Pellicer. És per això que el nostre desig és que la col·lecció de plantes de l’Ametla porte el seu nom”.

A més de crear un conjunt botànic d’espècies de fruiters silvestres autòctons, fruiters rurals de marges de bancal de varietats en recessió i d’espècies forestals autòctones de gran interès, des de la CEVA s’ha volgut ubicar al jardí un element al·lusiu a Pellicer. L’artista albaidí Rafael Amorós és autor de l’escultura que presideix el jardí. “Vaig començar la dècada dels noranta del passat segle, comparant, contraposant, confrontant conceptes com natura i cultura, mitjançant imatges més o menys suggeridores. Des d’aleshores he anat destriant i centrant per posar de manifest una sèrie de valors que trobem molt ben representats al nostre medi natural, com són l’equilibri, la força, la perseverança, l’harmonia, la senzillesa, l’atracció..., compendi de tots ells que he utilitzat per realitzar la peça escultòrica en ferro que ha de retre homenatge al nostre amic Joan Pellicer, el qual es nodria dels mateixos valors, i més, per a després oferir-nos tot el seu coneixement per poder entendre, valorar i respectar eixe tan preuat tresor que és el nostre patrimoni natural”.

La programació de la inauguració del Jardí de Flora Pintoresca i homenatge a Joan Pellicer, va ser la següent:

La participació va ser molt nombrosa i tot un èxit.

Jardí Pellicer

Imatges

Arribada de la gent

palla

pedra

pedra

tapial

construcciò

Presentaciò del Acte

palla

pedra

pedra

tapial

construcciò

Monument Rafael Amorós

Plantació Simbòlica

Conferències

Agraïments

Exposiciò Julia Bordera

Sopar germanor